Sadzīvē noderīgas lietas

Ikdienā noderēs

Vīns un vīna pagatavošana mājas apstākļos

Kā jau esam dzirdējuši, tad tagad Latvijā mājas apstākļos ir ļauts saražot 30000 litrus vīna un alus, arī 200 litrus destilētu dzērienu, pirms tam saņemot akcizēto preču ražošanas atļauju.
Šodien ieskatīsimies, kas ir vīns un kā varam to pagatavot mājas apstākļos.
Vīna definīcija varētu skanēt šādi – Vīns (no latīņu vinum) ir alkoholisks dzēriens, ko iegūst dabiskās alkoholiskās rūgšanas procesā no augļu vai ogu, galvenokārt vīnogu, sulas. Alkohola saturs dabīgā ceļā iegūtos vīnos nepārsniedz 14%. Vīnos daļēji pāriet augļu un ogu bioloģiski vērtīgās sastāvdaļas, piemēram, vitamīni, minerālvielas un organiskās skābes. Vīnu sastāvā ietilpst ogļhidrāti – glikoze un fruktoze
Vīnu iedalījums:
Skābie jeb sausie vīni – ar nelielu ogļhidrātu saturu, jo tie ir izrūguši. Pussaldie  vīni – nepilnīgi raudzēti, ar lielāku ogļhidrātu saturu (3-8%), bet mazāku alkohola saturu – 7-12%.Stiprinātie vīni – ar alkohola saturu 17-20% (tos iegūst, piejaucot vīnam spirtu).Saldie stiprinātie vīni – ar ogļhidrātu saturu līdz 20%.
Īsos vārdos, kā tiek ražots vīns: Novāktās ogas tiek presētas un no tām tiek izspiesta sula. Viena no labākām sulas izspiešanas metode ir ogu mīcīšana ar kājām, jo uzskata, ka ar kājām izspiežot vīnogu sulu netiek saspiestas sēkliņas, kuras var ietekmēt vīnoga garšu. Viens no svarīgākajiem procesiem vīna pagatavošanā ir izspiestās sulas raudzēšana jeb fermentēšana. Šim procesam notiekot, izskatās, tā, it kā sula vārītos. Gala rezultātā šī sula pārvēršas vīnā. Nākamā stadija ir vīna filtrācija un pildīšana ozolkoka mucās, metāliskās tvertnēs vai pudelēs, kur tas uzturas kādu noteiktu laiku . Kad vīni ir nostāvējušies tie tiek apvienoti izmantojot dažādu gadu ražas un dažādas vīnogu šķirnes (šo procesu var veikt arī pirms liek vīnu nostāvēties). Nākamais process ir vīna pildīšana pudelēs ar īpašām sterilām iekārtām. Lai vīnam nepiekļūtu gaiss, pudele tiek aizdarīta ar koka korķi, jo tas neietekmē vīna garšu un ir viegli izvelkams. Plastmasas aizbāžņi liecina par lētas klases vīniem .
Paskatīsimies, kā mēs vīnu varam pagatavot mājas apstākļos:
1. Sarkanvīns.
Sarkanvīna iegūšanai izmanto tumšo vīnogu sulu, kuru raudzē kopā ogu miziņām no 5 – 8 dienām. Raudzēšanas process notiek stikla vai pārtikas plastmasas traukā. Šie trauki ir jāpiepilda ar tādu domu, ka rūgšanas procesa laikā misas apjoms palielināsies no 25 līdz 30 procentiem. Traukam blīvi uzliek vāku, lai tajā neiekļūtu mušiņas un citi parazīti. Pats rūgšanas process notiek ļoti strauji un misas virspusē izveidojas, tāda kā ‘’cepure’’ no vīnogu miziņām, tādēļ tā mums ir jāapmaisa vismaz 3 reizes diennaktī. Telpai, kurā notiek rūgšanas process ir jābūt labi vēdināmai ar temperatūru no 17 līdz 23 grādiem pēc celsija. Pēc 5 – 8 dienām misu atdala no miziņām un raudzēšanu turpina, speciālos traukos, kuros tiek nogriezta gaisa piekļuve, lai neveidotos etiķskābe. Kad ir pagājušas no 3-4 nedēļām un vīns ir beidzis burbuļot, to pirmo reizi nolej no nogulsnēm izmantojot sifonu. Šo produktu jau mēs varam saukt par jaunvīnu. Otrā pārliešana ir jāveic pēc pāris mēnešiem, kad ir jāpiemeklē atbilstoša izmēra trauks – lai tas būtu maksimāli pilns. Tad, šim traukam liek priekšā korķi un vīnam, kā minimums, ir jānostāvas gadu.
2.Baltvīns. Lai pagatavotu baltvīnu, ir dažas atšķirības ar sarkanvīnu.-
Vīnogu sulu pēc izspiešanas no miziņām atdala uzreiz. Telpas temperatūrai, kurā notiek rūgšanas process vajadzētu būt no 8-15 grādiem. Traukam uzreiz pēc rauga pievienošanas ir jāliek gaisa slēdzis. Šeit jūs varat iegādāties, dažādus rīkus, kuri būs vajadzīgi vīna pagatavošanai -http://www.mansdarzs.com/

http://internetslatvija.wordpress.com/

One Response to “Vīns un vīna pagatavošana mājas apstākļos”

  1. Gurmans said

    Šeit var arī smelties lieliskas idejas, kā pagatavot vīnu mājas apstākļos http://www.majasalus.lv

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: